Namnlöst dokument
Namnlöst dokument

Om boken


Från process till färdig bok

En tuff tid i mitt liv är anledningen till att boken skrevs. Boken tog sin början på en resa och skrevs i ett kollegieblock som senare överfördes i datorn.
När sida efter sida fylldes med mina tankar och känslor så var det bara ett enda sammelsurium. Texten fanns, men den var svårhanterad, svårläst och med mycket upprepningar.
Den lades på hyllan ett tag; den var känslig; jag behövde tid; tid för läkning.

Men den brände där den låg. Någonstans inom mig visste jag att jag inte skulle få ro förrän den var klar. Kontakt knöts med en pensionerad journalist och bokmorska och där började ett samarbete med att få ordning på alla ord, meningar, känslor men även med upplägget.

Hur ville jag att min bok skulle se ut. Vem skrevs den för och vad ville jag förmedla. Vad var viktigt för mig.
Med tanke på mina kunskaper i det svenska språket var det mycket fokus i början på stavning, sär- och samskrivningar, tempus och meningsbyggnader. Men jag lärde mig och jag växte. Min tvåa i betyg som jag fick i skolan den har för mig förvandlats till en stor femma. Jag tog revansch och den stolthet jag känner över att ha skrivit en bok på över tvåhundra sidor med ett meningsfullt innehåll den kan ingen ta ifrån mig.

I början var jag väldigt bestämd att boken skulle bli på mitt sätt. Jag brydde mig inte om hur svårläst den var eller om mitt sätt att skriva skulle provocera läsaren.

Nu vet jag bättre, jag har lärt mig att det är viktigt att det är ett flöde i läsningen,  att jag ska underlätta för läsaren. Med den insikten fick jag släppa på mitt ego, även det var en process och en mognad.

Titeln och omslaget

Titeln Under regnbågen fanns med redan under processkrivandet, däremot har – I skuggan av lagen - växt fram allt eftersom boken började ta form. Regnbågsfärgerna sågs som självklara att ha med på omslaget med tanke på innehållet och att jag är homosexuell.

Gipsavgjutningen på den gravida magen känns stark mot den svarta bakgrunden. Den känns enkel, stilren, naket och skör, men samtidigt fylld av styrka och framtidstro.

Baksidan var enkel, när fotografen Linda Jönsson visade upp bilden, ställde jag frågan om det var okej att använda den på omslaget. Det är så mycket kärlek i bilden.

Omslaget är gjort av Linda Jönsson.

Fakta om boken

• Format: 120 x 185 mm
• Omfång: 236 sidor
• Tryck: 1 + 1 färger, omslag och 10 sidor i färgtryck
• Papper: 100 gram Munken Lynx
• Mjukband pocket

 

Upp